Tagjaink

Fekete Borbála1993. október 20.-án születtem Budapesten. A népzenével már édesanyám hasában elkezdtem ismerkedni, mivel mindkét szülőm a magyar népi kultúra támogatója. Édesapám Fekete Antal ‘Puma’ hivatásos néptáncosként kezdte pályafutását, később megjelentek cd lemezei erdélyi gyűjtéseiből. Jelenleg is muzsikus és hangszerkészítő. Rengeteget köszönhetek neki élményekből és tapasztalatokból, kiskoromtól fogva sokat vitt magával Erdélybe, így még találkozhattam adatközlőkkel, akiknek a felvételeiről itthon is tanulok. Édesanyám néptáncos volt az egri néptáncegyüttesben. A bátyám Fekete Márton is népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett népi brácsa szakon. Az általános iskolát Egerben végeztem, e mellett jártam az egri Farkas Ferenc Zeneiskolába zongora, majd népi ének szakra. Az itt szerzett népi énekes tudásom és a bátyám példája motivált arra, hogy komolyabban tanuljam a zenét, az éneklést, ezért felvételiztem a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába népi ének szakra, ahol az érettségi vizsgámat is tettem. Bekerültem a Fölszállott a páva 2014 műsorába a legjobb 12 versenyző közé, ahol az elődöntőben szerepelhettem. 2014-ben felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakára.

Fekete Borbála

ének, dob

1992. április 2-án születtem Salgótarjánban. Zeneszó mellett nőttem fel. Kicsi koromtól fogva édesapám hallgattatta velem a népzenét, ami azóta is az életem legmeghatározóbb mozgatórugója. Hét éves koromban szüleim beírattak a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol megismerkedtem a hegedülés alapjaival, a komolyzene rejtelmeivel, gyönyörűségével, Fodor Sándornak köszönhetően. Később a helyi cigányprímásnál, Szabó ‘Cinci’ István bácsinál is tanultam több éven keresztül, aki megismertetett a magyar nóta világával. 2002-2010 között Hrúz Dénes, a Dűvő együttes kiváló prímása volt a mesterem. 2010-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi hegedű szakára nyertem felvételt, ahol 2014-ben szereztem meg a BA diplomát, 2016-ban pedig tanári diplomámat, 2018-ban pedig a népi cimbalom tanári diplomámat. Számos versenyen vettem részt, melyek közül kiemelendő a Kecskeméti Prímásverseny, ahol 2011-ben és 2015-ben III. helyezést értem el. Az ország másik nagyhírű versenyén, a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyén 2014-ben IV. helyezett, 2016-ban és 2018-ban különdíjas lettem. Tevékenységem elismeréseként 2017-ben Junior príma díjat vehettem át Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Az előadóművészet mellett nagy hangsúlyt fektetek az utánpótlás képzésére. 2015-től tanítok az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában, 2018-tól pedig a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákiával karöltve elindítottuk a népi hangszeres képzést Füleken és Rozsnyón.

ifj. Gelencsér János                                   honlapom

hegedű, koboz

ifj. Gelencsér János
Deák-Volom Dávid

Salgótarjánban születtem 1997. április 26-án. Tanulmányaimat Karancslapujtőn kezdtem meg a Mocsáry Antal Körzeti Általános és Művészeti Iskolában, ahol a családi hatások által komolyabban foglalkoztam a klasszikus zene művészetének, elméletének és hangszeres előadásának elsajátításával, így nyolc éves korom óta klarinétozom, tizenkettő éves koromban pedig zongorázni is elkezdtem. A magyar népzenével itt volt alkalmam először találkozni, ugyanis az iskola biztosított néptánc oktatást is, a Tekergő néptánccsoporttal minősítőn is részt vettünk. A középiskolai tanulmányaim zenei vonalon folytatódtak: 2011-ben felvételt nyertem a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába, klasszikus klarinét szakon. Operaházi tanárom, Csongár Péter a legkiválóbb oktatásban részesített, technikai és előadói képességeimben sokat tudtam fejlődni, pályám folytatásában is útmutatást adott. A konziban alkalmam nyílt a különböző zenei stílusok megismerésére is, így a jazzel, a magyar népzenével és cigányzenével is foglalkoztam a különböző szakokon tanuló osztálytársaimmal együttműködve. A magyar népzene választás elé állított: komolyabban kívántam a stílussal foglalkozni, és 2016-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi klarinét és tárogató szakára, ahol 2019-ben BA előadóművészi diplomát is szereztem. Motivációimat a tanulmányaim során nem csak a művészet kötötte le, az egyetemi évek alatt a tudomány a mindennapi gondolkodásom tárgyává vált, így a zeneakadémiai diploma megszerzését követően felvételt nyertem az ELTE szociológia szakára. Zenei és tudományos céljaim az életem meghatározó elemei, ezek folyásának nem szabok gátakat, nyitottságom határtalan, törekvéseimmel örömet akarok okozni és segíteni akarok másokon, bárhol is járok a világban.

Deák-Volom Dávid

klarinét, tárogató, szaxofon, harmonika

1959. január 18-án születtem Miskolcon. Anyai ágon több kiváló cigányzenész rokonom is volt. Az egyik leghíresebbnek, Balogh Elemérnek köszönhetem, hogy megismertem a magyar cimbalmot. Az ő különleges személyisége és egyedi zenei tehetsége hatott rám, amikor 11 évesen elbűvölt a cimbalmozásával. Ennek ellenére nem lettem városi cigányzenész, hanem a falusi népzene szerelmese lettem. A  '70-es években kezdődő Táncházmozgalom egyik ifjú zenészeként muzsikálni kezdtem az akkori kortársakkal. A mai napig töretlen szeretettel és kíváncsisággal fordulok a magyar és a szomszéd népek zenéje felé. A zenei érdeklődésem sokirányú, a cimbalmon szeretek kipróbálni sokfajta zenét. Szöllős Beatrix volt az első klasszikus zenei tanárom, majd Gerencsér Ferencnél végeztem el a középiskolai és főiskolai tanulmányaimat. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi cimbalom szakának tanára vagyok. Eddigi pályafutásom során játszottam népzenét, klasszikus és kortárs zenét, valamint ragtime és jazz együttesekkel is dolgoztam együtt. A saját zenekarommal a Gypsy Cimbalom Banddel az úgynevezett  "világzenei"  műfajt igyekszünk gazdagítani ötleteinkkel. A Dobroda zenekarral karöltve szeretném továbbra is élvezni és művelni a gazdag és gyönyörű népzenénket.

Balogh Kálmán     

cimbalom, dob
honlapom


Balogh Kálmán
Gelencsér János

1998.11.03.-án születtem Budapesten. Turán élek ahol már egész kiskorom óta tanulom és gyakorlom a népzenét. 2005-ben kezdtem meg népzenei tanulmányaimat Unger Balázs és Rónai Zoltán kezei alatt.  2013-tól a Váci Bartók-Pikéthy szakgimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, népi brácsa később népi harmónika szakon. Tanáraim voltak ebben az időben: Blaskó Csaba, Salamon Beáta, Bobár Zoltán, Szabó András, Fekete Márton, Sárközi Áron, és Szász Szabolcs. 2018-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Osztatlan népi brácsa és népi harmónika szakra. Az iskolán kívül évközben és nyaranta is eljárok más-más helyekre és táborokba tanulni, hogy bővítsem a tudásomat.
2018-ban első helyezést értem el a Középiskolák Országos népzenei versenyén. Sok neves együttesben közreműködtem már, mint például a Duna Művészegyüttes Szerelmünk Kalotaszeg című műsorában, vagy a Cimbaliband legújabb Iram című lemezén. Tanulmányaim befejezése után népzenetanár szeretnék lenni.

Gólya Péter

brácsa, harmonika

1967. január 9-én születtem Salgótarjánban. 2013-ban ért a megtiszteltetés, hogy a Dobrodát és minden zenészét tagként üdvözölhettem. Korábban a Dűvő és a Folt zenekar zenésze voltam, és mint most is, elsősorban bőgősként tevékenykedtem, de meglepetésszerűen bármikor felbukkanhatnak a kezemben más hangszerek is.  Részt vállaltam a népzene gyűjtésében, tanításában, előadásában így a legnagyobb öröm számomra, hogy hozzájárulhattam a zenei anyanyelvünk, a magyar népzene mindenkihez való eljuttatásához. A Dobroda olyan értékeket ad nekem amelyek ma sajnos sokaknak nem jutnak ki. Emberiesség, összetartozás, csapatmunka, utazás, szellemi javak teremtése és átadása. Legszívesebben minden embernek azt kívánnám, hogy érezze magát ilyen jól a bőrében!
Számomra egyéb téren is fontos a tanulás és a fejlődés. Ennek kapcsán más tudományban is tevékenykedem. Többek között a webprogramozás , webfejlesztés területén specializáltam informatikai ismereteimet . Ezt is nap mint nap tanulnom kell, hiszen ez egy megállás nélkül változó, fejlődő tudomány. Ezt a honlapot én "követtem el", szívesen segítek, ha ezzel kapcsolatos problémával, kérdéssel keresnek meg.

Szabó István

nagybőgő, hegedű

honlapom

Szabó István
Góly Márton

1993.04.28.-án születtem Budapesten. A zenét édesapám révén ismertem meg. Unger Balázstól kezdtem cimbalmot tanulni 2002-ben Turán. Tanulmányaimat zenei pályán folytattam tovább Vácott a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola és Konzervatóriumban Balogh Kálmán keze alatt. Ezzel párhuzamosan magánórákat is vettem Vaskó Tódortól, Balogh Kálmán unokatestvérétől. 2013-ban felvétel nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tagozat Népi cimbalom szakára amit alapképzésen (BA) el is végeztem.
Sok élményt és tapasztalatot szereztem kiváló tanáraim által (Balogh Kálmán, Szabó Dániel) a zeneakadémiai tanulmányaim alatt. Többször is szerencsém volt egy színpadon szerepelni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel. Kétszer is részt vettem az Erdélyi Prímások Találkozóján, valamint az Erdélyi Profi Hivatásos Néptáncegyüttesek találkozóján mint fellépő. Nagy élmény volt számomra , hogy eddigi életem során 2016 nyarán egy színpadon állhattam és játszhattam Fischer Ivánnal és a Budapest Fesztivál Zenekarral. 2017-ben a Fölszállott a Páva népzenei tehetségkutató hangszeres szólisták és zenekarok kategória díj, majd nemsokkal később, már 2018-ban a Pro Traditione díjat is elnyertem. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tagozat népi cimbalomművész-tanár, tamburaművész-tanár szakán tanulok, emellett Martonvásáron a zeneiskolában tanítok alapfokon népi cimbalmot.

Gólya Márton

cimbalom, tamburabrácsa, ütőgardon

Designed by Steve ‌

Website Design Software